Projects: Residential/Homes

Kahn Residence

Oakland, CA

The Intent

The Kahn family wished to add a second story to their Mediterranean-style home. More space was needed, and the addition offered an opportunity to take maximum advantage of the stunning San Francisco Bay views.

The Solution

KTA designed a 1,200-square-foot addition to include a master suite with an outdoor trellised deck and a child's bedroom/playroom. The Main Level was remodeled to include an artist's studio, laundry and saltwater fish tank display. The addition's front façade was inspired by homes from the same period. A wrought iron balcony feature was intelligently designed to present a refined image from the street view.

A new deck off the master suite offers stunning views of San Francisco Bay from the ridge-top property. A pergola shades the deck by day. The Owners have sprinkled the pergola with tiny lights for a lovely nighttime effect.

The existing courtyard with its inviting landscaping, outdoor fireplace and Mediterranean tile work was incorporated into the design. KTA improved the connection between the home's interiors and exterior by raising the courtyard to floor level, adding doors to the courtyard and relocating porch support columns.

KTA maintained the home's Mediterranean style and original character. New hand cut, rough-hewn beams were used for ceilings and eaves. New windows, specially designed by KTA, match the contours of existing rounded-top windows. Original roof tiles were carefully removed and re-used on the roof of the new addition. Details like window trim, decorative vents, roof eaves and overhang match or complement the same elements in the original structure.

KTA assisted the homeowner by helping her define specific needs and preferences as well as a project budget. Project architects created a master plan that outlined each phase of the work. The homeowner felt that KTA's combination of residential and commercial design experience helped provide a depth of experience and to streamline the project.

Copyright © 2001-2014 Komorous-Towey Architects. All rights reserved.


Before


After